7 вида подови настилки за домашна среда

PVC подова настилка Fatra Wood
Spread the love

Разбира се подовите настилки са много повече на брой от цифрата посочена в заглавието. Затова чисто символично като число избрахме да представим тези 7 много популярни настилки с техните предимства, недостатъци и характеристики. Преди това обаче!

Хетерогенни винилови настилкиПодът е най-голямата повърхност в дома и изборът на най-добрия тип подова настилка за вашето пространство зависи от вашия бюджет, начин на живот и лични вкусове. Всеки тип има своите уникални предимства и определянето на коя подова настилка е най-добра зависи от нуждите и местоположението на всяка стая.

Популярните опции за подови настилки включват класически паркет, инженерни подови материали, винил, керамични плочки, килими и т.н..

Научете повече за най-често срещаните видове подови настилки, най-добрите характеристики на материалите и най-доброто използване на всеки един, както и общите разходи за подови настилки

Класическа дървена настилка паркет

Подовата настилка от твърда дървесина е от масивно парче фрезована дървесина и съдържа масивно дърво навсякъде. Популярните сортове твърда дървесина включват клен, дъб, орех или череша. Неговата гъвкавост и качество го правят желан вариант за подови настилки за много купувачи на жилища. Въпреки това, това е един от по-скъпите материали за подови настилки на пазара и изисква редовна поддръжка.  като например използване на специален препарат за почистване на подове. Силна и издръжлива настилка, която обаче не е подходяща за бани, перални и мазета.

Ламинат

Ламинатът е достъпна опция за подови настилки за собствениците на жилища, които предпочитат алтернатива на килима, но искат да избегнат цената на паркета или плочки. Лесен за почистване и устойчив на надраскване. Макар да е издръжлив на плесени, ламинатът е податлив при влага.

Винилова подова настилка (PVC)

Виниловият под е изключително водоустойчив и няма да понесе повреди, дори ако водата седи на повърхността за продължителен период от време. Състои се от PVC материя, предлага се под формата на дъски, плочки и листове. Луксозната винилова дъска (LVP) и луксозната винилова плочка (LVT) са две форми, които придобиха популярност напоследък поради тяхната издръжливост и разнообразие от налични стилове.

Подходящ за кухни, бани, перални и мазета. За антре и коридор, за широки хол и всекидневна. Вярно е, че луксозните модели са по-скъпи от ламината, но тях може да ги ползвате в повече помещения според спецификата.

Керамични плочки

Подовите плочки са популярен избор за места, податливи на влага, като бани и кухни. Най-често срещаните материали за плочки са керамика или гранитогрес, който по същество е керамика, но изпечена на по-висока температура. Плочките са водоустойчиви, издръжливи и се предлагат в различни стилове и цветове. Водоустойчивост, издръжливост, дълготрайност, все качества, които са много важни, но те идват на съответната цена и инсталация с особености.

Настилки от естествени камъни

Естественият камък, като гранит, мрамор, травертин и пясъчник, се  превръща в популярни подови настилки както за вътрешни, така и за външни пространства. Подобно на керамиката и порцелана, камъкът е изключително издръжлив и водоустойчив. Смела и елегантна настилка, която обаче е по-скъпа, с по-трудна инсталация и трудоемка като поддръжка.

Линолеум – балатум

Хомогенни винилови настилкиЛинолеумът е издръжлива, екологична подова настилка, изработена от естествени еластични материали в микс със синтетични материи. Подовата настилка от линолеум е достъпна и лесна за монтаж. Предлага се под формата на листове и в различни цветове и стилове. Той е устойчив и може да издържи десетилетия, ако се грижи за него правилно. Линолеумът набира все по-голяма популярност, тъй като производителите на подови настилки предлагат по-модерни цветове и стилове.  Не е подходящ за зони, предразположени към влага.

Мокет

Килимът е предпочитан вариант за подови настилки за собствениците на жилища, особено в спалните и всекидневните. Предлага се в различни цветове, материали и текстури. Технологията на килимите се усъвършенства през годините, а съвременните килими имат качества, устойчиви на петна. Това е и най-рентабилният вариант за подови настилки на пазара. Създава мекота и топлина за краката, визуално променя пространството към уют, но трябва да се внимава с опазването му чист и с износването.

Facebook Comments