За какво да се подготвите при ремонт на апартамент?

Banner
Spread the love

Сигурно сте изчели доста статии за ремонт на апартамент, но знаете ли за какво да се подготвите при предприемане на такава ремонтна дейност…

1 maluk apartamentЕ, искам да ви бъда от полза, затова ще споделя с вас няколко неща “от кухнята”, защото наскоро се сблъсках с ремонт на апартамент. Щеше ми се да ги знаех тези неща. Тук далеч няма да говоря или по-скоро пиша за някакви стереотипи от сорта: следвайте си сроковете, настоявайте за фактура, дръжте контакт с мениджъра и пр. Ще споделя с вас неща, за които рядко се говори. Интересно ли ви е? Прочетете цялата статия. 

Времетраене на ремонта

Имате ли планове колко време би могъл да продължи един ремонт на апартамент? Е, дайте си поне още 10 дни картбланш, защото винаги, абсолютно винаги има нещо непредвидено: дали материалите ще се забавят, или просто трябва да се изчака мазилката да стегне – няма значение. Разбира се, сложете крайни срокове: например – 25 май, но имайте предвид следните особености:

  • Почивни дни;
  • Национални празници;
  • Религиозни празници.

Ако се чудите защо ги намесваме тези изключения от нормалния ход на месеца – то е защото всички неработни, почивни дни влияят на крайните срокове. Например, ако някой майстор ви е обещал изпълнен проект до 14 дни, то помислете добре и попитайте – какво разбира под 14 дни и включва ли евентуални неработни дни като 6ти, 24 май. Също така обърнете внимание на времето на работа: дали е пълен работен ден, или е на половин щат (4 часа). Тези договоренности ги изяснете преди старта на ремонта.

Винаги да има нещо “Черно на бяло”

Неволята учи. Ако не сте се доверили все още на професионална фирма за ремонт на апартамент, а работите с майстори по препоръка – винаги записвайте комуникацията било то на тефтер, или лист хартия. След това оформете документ или просто запазете листа, защото никога не се знае кога ще ви потрябва. Ако сте перфекционист – обособете изговоренот в един спретнат и формален имейл, за да е достъпен и до двете страни. 

Почистване и отпадъци след и по време на ремонт

Всеки строителен процес, какъвто е и ремонтът, ще наложи вдигането на малко прах. Какво ще се прави по жилището ви знаете реално само вие и майсторите или строителната фирма. Но това което е важно тук е реално какво трябва да очаквате. Е, за всеки случай си подгответе чували за смет, кофа с парцел, препарати, техника за почистване и винаги е хубаво да носите няколко бисквити за майсторите. Може би ви е смешно, но представете си, че няма какво да ядат цял ден. Би ли било хуманно да не предпожи домакинът поне една чаша вода, кафе или бисквити. Нещо скромно, но достатъчно хуманно. 

pic 38150 13

Комуникация

Важно е да се разбере, че при един ремонт на апартамент или жилище (както и всяка строителна дейност) – комуникацията има свое доста фундаментално място, защото е разковничето на доброто сработване между вас и изпълнителя. С други думи, опитайте се да комуниките всеки въпрос и да търсите, както и да давате обратна връзка. Все още не четем мисли, но можем да скицираме идеи, да покажем няколко нагледни примера от интернет дори и да обясним с думи какво целим и искаме от един ремонт на апартамент. Всичко е във вашите ръце!

Facebook Comments

Related Post

hydrostop

Видове битумни керемиди и избор за покривиВидове битумни керемиди и избор за покриви

Spread the loveБитумните керемиди са произведения на съвременната индустрия, които се явяват алтернатива на класическите изпечени керамични керемиди. Те са различни видове в смисъла на техните спецификации и според начина

promo small ce431033 a678 4d5f 971f 6eb72417cb51

Как да направим ремонт при теч – къртене на бетон в стенитеКак да направим ремонт при теч – къртене на бетон в стените

Spread the loveКакво правите, ако имате нужда домът ви да се ремонтира. Какво правите ако има теч в банята или по някоя стена? Бъдете наясно с проблемите, които могат да